TI-Nspire™ CX CAS Uusi versio 5.1

Uusi kämmenlaite TI-Nspire CX II-T CAS, uusi ohjelmisto TI-Nspire CX CAS Premium Teacher Software ja TI-Nspire CX CAS Student Software päivitys

Opettaja

Aiempien ohjelmien Teacher ja Teacher Navigator (langaton laskinverkko) toiminnot ovat jatkossa yhdessä uudessa ohjelmassa Premium Teacher Software. Päivitys 5- versioon tarkoittaa siirtymistä uuteen ohjelmaan. Sähköpostin lisenssitilauksen yhteydessä ilmoittaneet opettajat saavat uuden lisenssikoodin ja latauslinkin sähköpostiin. Uusi lisenssikoodi alkaa merkein CA. Jatkossa sama lisenssi toimii CAS-versioon (sininen) ja ei-CAS -versioon (punainen). Mikäli numeeriselle versiolle ei ole käyttöä, kannattaa CAS-versio asettaa oletukseksi, jotta tiedostot avautuvat oletuksena halutussa versiossa.

Onko vaihto Premium versioon pakollinen?
Ei, voit hyvin odottaa seuraavaan luonnollista tilaisuutta, esimerkiksi tietokoneen vaihtoa.

Mitä sähköpostiviestille täytyy tehdä?
Vaikka et ottaisi uutta versiota heti käyttöön, säilytä saamasi CA-alkuinen lisenssikoodi tulevaa varten. 

Oppilas

Päivitys tapahtuu lataamalla uusin versio sivulta nspire.fi/aloita ja asentamalla ohjelma uudelleen. Lisenssikoodi säilyy normaalisti tietokoneen muistissa päivityksen yhteydessä, mutta lisenssikoodi on silti säilytettävä ongelmatilanteiden varalle koko voimassaoloajan.

Ohjelmistoversioiden kuvakkeet ja lisenssikoodit


CAS tarkoittaa Suomessa sallittua symbolista laskentaa

 

Oletusohjelman asettaminen

Mikäli tiedostosi eivät avaudu oletuksena oikeassa ohjelmassa, toimi näin.

YouTube

Uudet ominaisuudet 

Laitteen sallimissa rajoissa kämmenlaitteella, tietokoneella ja iPadilla.

Sovellusten värit ja uudet valikkoikonit

Uusi versio on tunnistettavissa ulkoasumuutoksista. Jatkossa sovelluksen/sivun tyyppi on havaittavissa iPad -sovelluksesta tutuista sovellusten väreistä. Esimerkiksi Listat&Taulukot -sovelluksen väri on vihreä. Uudessa kämmenlaitteessa valikoiden ulkoasu on päivitetty täysin.

Koordinaatiston täydelliset merkinnät

Koordinaatiston määrityksistä on valittavissa käyttöön täydelliset koordinaatistomerkinnät. Mikäli väliksi asetetaan esimerkiksi π/2, koordinaatiston merkinnät ovat π/2, π, 3π/2…

Pisteen lisääminen pikanäppäimellä P

Pisteen lisääminen onnistuu jatkossa pikanäppäimellä P. Kuvaajat sovelluksessa voidaan valita lisätäänkö piste koordinaattien avulla vai hiirellä. Vaikka valittaisi "Piste", eikä "Piste koordinaattien avulla", painamalla näppäimistöltä (, onnistuu koordinaattien kirjoittaminen entiseen tapaan. Koordinaatteja voi muokata myös jälkikäteen kaksoisklikkauksella.

Dynaaminen piste

Pisteen koordinaatit voivat sisältää vaikkapa symbolista laskentaa tai paloittain määritellyn ehdon sisältävän lausekkeen. Mikäli lausekkeessa on määrittelemätön muuttuja, sille lisätään automaattisesti liukusäädin. Pisteen dynaamisuudesta seuraa esimerkiksi mahdollisuus määritellä monikulmio vastaavasti dynaamisesti. 

Parannettu geometriajäljitys

Geometriajäljityksessä säilytettävän historian määrää on lisätty tietokoneiden/kämmenlaitteiden suorituskyvyn kehittyessä. Tämä mahdollistaa selkeämmät havainnot muodostuvasta kuviosta.

Mahdollisuus asettaa koordinaatiston ruudukko oletukseksi

Ohjattu differentiaaliyhtälöiden ratkaisija

Ohjattu toiminto helpottaa oikean komennon kirjoittamista. 

Kuvaajan lausekkeen esitysmuoto

Mikäli kuvaaja on määritelty esimerkiksi liukusäätimen k avulla, on lauseke näkynyt aiemmin muodossa y=kx. Uudessa versiossa on mahdollisuus valita esitysmuoto siten, että liukusäätimen arvo näkyy sijoitettuna lausekkeeseen.

Vaiheittainen piirto

Vaiheittainen kuvaajan piirto toimii esimerkiksi opetustilanteessa havainnollistamaan kuvaajan piirtymistä, jolloin kuvaajan kulkua voi samalla analysoida. Asetuksista on valittavissa käytettävä askel. Jäljitys tapahtuu nuolilla, animoidusti tai syöttämällä täsmällisiä arvoja näppäimistöltä.

Päivitys 5.0 > 5.1

  • Paljon parannettuja käännöksiä, erityisesti Data&Tilastot sovellukseen
  • Pikanäppäin CTRL SHIFT M näyttää sovelluskohtaisen valikon
  • TI-Basic -sovellukseen:
    • Pikanäppäin CTRL R koodin suorittamiseksi
    • Pikanäppäin CTRL T merkitsee koodirivin kommentiksi tai poistaa merkinnän 
  • Lisätty koordinaatiston täydellinen asteikko DataQuest -sovellukseen

Vain kämmenlaite 

CAS-tilan esto

Asiakirjan asetuksissa ja kämmenlaitteen lukituksen asetuksissa on vaihtoehdot CAS-tila: Päällä/Tarkka aritmetiikka/Poissa päältä. Erilaisten vaihtoehtojen tarkoituksena on tarjota koejärjestäjille mahdollisuus sallia CAS-laskimet kokeissa, joissa kyseisiä ominaisuuksia ei kuitenkaan saa käyttää. Tarkka aritmetiikka tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, näytetäänkö trigonometrisille funktioille tarkkoja arvoja.

Uusia ohjelmointimahdollisuuksia

TI-Basic ohjelmointikieleen on lisätty mahdollisuus kuvioiden ohjelmointiin. TI-Basic ohjelmointimahdollisuudet ovat kehittyneet viime vuosien aikana merkittävästi muutenkin TI-Innovator™ ja TI-Innovator™ Rover kehityksen myötä. Lisää tietoa: TI Codes