Viikon 11/2015 TI-Nspire -opetusvinkki

Tässäpä reaktioyhtälön tasapainotukseen kaksi erilaista havainnollistusta. Ensimmäisessä lähtöaineet ja reaktiotuotteet näkyvät pallomalleilla. Voit valita valmiin reaktioyhtälön eri vaatimustasoista (aika yksinkertaisia). Toisessa vaihtoehdossa voit itse keksiä haluamasi reaktioyhtälön ja kone muuttaa tilanteen vaakamalliksi.
Mikäli vastaan tulee joskus sellainen reaktioyhtälö, johon on vaikea löytää päättelemällä ratkaisua, apuna voi käyttää yhtälönryhmää. Vaikka yhtälöitä tulisi paljon, ratkeaa tilanne helposti solvella.
Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa Nspiren kemiaruudusta. Kemiaruutu on sitä varten, että sillä saisi kirjoitettua nopeasti reaktioyhtälöitä esimerkiksi koevastaukseen. Kone tunnistaa kirjaimen jälkeiset numerot automaattisesti alaindeksiin ja muuntaa = merkin reaktionuoleksi. Isoista/pienistä kirjaimista ei tarvitse myöskään huolehtia lukuunottamatta esim. kobolttia Co, sillä se voisi olla myös CO. Kemiaruutu voidaan lisätä Muistiinpanot -sivulle tekstin oheen esim. pikanäppäimellä ctrl E.
Lataa (.tns)
N_aytt_okuva 2015-03-09 kello 22.37.46N_aytt_okuva 2015-03-09 kello 22.38.30N_aytt_okuva 2015-03-09 kello 22.39.30
Posted in Viikon vinkit.